AKO VAM SE OVO DOGAĐA DOK SPAVATE, PRIJETI VAM INFARKT: Kardiolozi upozoravaju, obratite pažnju na ovu stvar

Postoji niz faktora koji utiču na zdravlje srca, a među najvažnijim su ishrana i fizička aktivnost. A šta se događa kada smo u stanju mirovanja? Prema medicinskim stručnjacima, neke „noćne“ radnje mogu uticati na zdravlje i povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ukoliko se noću vrtite i prevrćete u krevetu, to može i te kako imati negativne posljedice na zdravlje kardiovaskularnog sistema, kaže kardiolog Kejti Tomasko. Ovo je povezano s krvnim pritiskom, koji se smanjuje kada čvrsto spavate, rekla je ona.

„Ako imate poteškoća da zaspite ili se često budite noću, krvni pritisak će vam sigurno skočiti“, kaže ona. „Ovaj porast pritiska nije dobar za zdravlje srca, što dovodi do povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti. Naučen studije su takođe pokazale da je nesanica, poremećaj sna koji otežava uranjanje u san ili spavanje, povezana a brojnim kardiovaskularnim bolestima, uključujući hipertenziju, bolest srca i srčanu insuficijenciju.

nesanica

Nedavno objavljena studija u „Sleep Advances“ otkrila je da nesanica može povećati rizik od srčane insuficijencije, moždanog udara i kardiovaskularne smrti. Istraživači su uključili 1.082 pacijenta koji su imali srčani udar ili neki vid intervencije kojom se riješavao problem blokiranih arterija. Na početku studije, 45 posto pacijenata je imalo nesanicu, a 24 posto je reklo da je koristilo lijek za spavanje tokom posljednje sedmice

Tokom prosečnog perioda praćenja od 4,2 godine, kod 225 pacijenata su primećena čak 364 slučaja ponavljajućih glavnih srčanih nuspojava. Kada se uporede pacijenti koji su imali nesanicu s onima koji nisu, utvrđeno je da je ovo stanje značajno povezano sa hroničnim nuspojavama srca – čak i nakon što se uzmu u obzir kardiovaskularni faktori rizika, komorbiditeti i simptomi anksioznosti i depresije, prenosi Krstarica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *