Slatko od smokava – Ne volim sveže smokve, ali zato slatko, pekmez i sušene obožavam

Ne volim sveže smokve, ali zato slatko, pekmez i sušene obožavam. Ovo slatko sam najviše pravila zbog moje mame, kojoj je smokva jedno od omiljenih voća i spremila sam ga da je iznenadim i odnesem joj jer ja u dvorištu imam drvo, a ona ne. Biće ovo sjajno iznenadjenje!

Sastojci:

2 kg svežih smokvi
2 kg šećera
1,8 l vode
1 ceo limun ( ko nema može da zameni sa pola kašičice limuntusa – neće ništa izgubiti zamenom )

Priprema:

Kada budete brali ili kupovali smokve vodite računa da ne budu rpemekane ili puknute. Moraju biti svetlo žute, mešano sa svetlo zelenom bojom, blago mekane na dodir. Takodje kada budete brali, ko ne zna listovi smokve “žare” i često izazivaju svrab ruku tamo gde vas je list dotakao.

U veliku šerpu istresite šećer i vodu, pa dodajte kolutove limuna. ( ako dodajete limuntus onda ga dodajte pred kraj kuvanja sirupa )

Stavite da se kuva dok ne počne da dobija gustinu sirupa.

To ćete jako lako proveriti tako što ćete jednu kašičicu sirupa staviti na tanjirić od kafe, sačekati da se ohladi i onda ubosti prstom. Treba da bude lepljivo, kao sirup na razredjivanje, ili kašičicom ohladjen uhvatite i ono samo kapljice padaju dole.

Dok se sirup kuva operete smokve i odstranite peteljke. Svaku smokvu probosti odnapred i odnazad viljuškom da ne bi pukla u toku kuvanja i da bi lepo upila sirup dok se bude kuvala.

Kada je sirup gotov dodajte sve smokve u šerpu.

Trebale bi vam biti sve u jednom redu, ali ako nekoliko je u drugom ne brinite brzo će one splasnuti i biće mesta u prvom redu i za njih.

Kuvajte smokve sat vremena.

Tada bi trebalo da su mekane.

Proverite da li je opna mekana i viljuška lagano prolazi kroz opnu.

Ako nije kuvajte još 10 minuta.

Ako jeste sklonite sa vatre, prebacite vlažnu krpu i ostavite da se hladi.

Stavite varjaču preko šerpe da budete sigurni da vam krpa neće upasti ili zakačite štipaljkama.

Ostavite do sutradan da se ohladi, pa onda stavljajte u tegle koje ste sterilizovali tako što ste bez poklopca stavili u rernu na 100 stepeni i ohladili.

Odložite na suvo i tamno mesto.

 

Izvor:Home Made Recipes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *